„Много пъстроцветно, свежо, създаващо жизнено настроение събитие!“ – така определиха хора от публиката атмосферата на IV-то издание на “Международния Детски Фолклорен Фестивал – София” 2015.

Piknik_Tanci na narodite7То се разгърна на четири сцени в различни локации на столицата и околностите. Главни действащи лица и домакини бяха детските фолклорни ансамбли „Пламъче“ от район Младост, „Огнените“ от Бусманци и състава при Народно Читалище „Цар Борис I” в Бистрица.

Plamache_malkite1Според домакинството бяха ситуирани и сцените на фестивала. Официалното откриване бе на 23 април, в четвъртък вечерта на открита сцена срещу община Младост. По традиция кмета на този столичен район – д-р Цвета Авджиева, даде начало на събитието с приветствена реч. На следващата сутрин отново традиционно посрещна децата участници от съставите домакини и тези от гостуващите от чужбина ансамбли на официално посещение в кметството.

Ognenite momci

Ансамбъл „Огнените“ от с. Бусманци.

Петъчната вечер се разигра на площада в село Бусманци с гостоприемството на ансамбъл „Огнените“ и читалище „Елин Пелин“. Преди това участниците бяха на официално посещение при кмета на район „Искър“ г-н Ивайло Цеков. След завършека на концерта, той, заедно с кмета на Бусманци – г-н Стефан Станоев, раздадоха на чуждестранните състави и на децата домакини подаръци и плакети и дадоха гостоприемен коктейл за всички тях.

Ansambul Bistritsa

Ансамбъл „Бистрица“

Подобаващо се бяха подготвили да посрещнат участниците в IV-я брой на фестивала и бистричани. В съботната сутрин, макар мрачно и мокро, времето не попречи на деца от множество столични самодейни фолклорни състави да покажат наученото на централната сцена в Борисовата градина.

Albania3

Фолклорен ансамбъл „Дурес“ от Албания,

Малко след началото на първия съботен концерт и небето се разведри и слънцето щедро озари изпълненията на Лятната естрада в парка. Целият следобед мина в игри и опознаване между чужди и наши деца на пикника, който кмета на Бистрица – г-н Николай Гюров, специално организира в мемориалния парк на селището.

Piknik v Bistrica6

На пикник в Бистрица

Освен да се забавляват и да обменят контакти, участниците разучиха и общ танц, който бе запазен за десерт на финала на фестивала.

Polsha4

„Мали Гронковянье“ от Полша

Вторият концерт от съботната програма се състоя в читалище „Цар Борис I” в Бистрица. Залата беше препълнена и местата не достигаха за многобройната публика. Овациите не стихваха, а след концерта, кмета на Бистрица, заедно с председателя на читалището – г-н Стефан Маджаров, дадоха коктейл за чуждестранните състави и домакините от българска страна. На него взаимно се обменяха подаръци, грамоти и сувенири за спомен. Внучките на прочутите Бистришки баби, достойно онаследили ги в пеенето, а и в танцуването на автентичен български фолклор, изпълниха една от песните от репертоара на своите баби и така вечерта придоби още по-паметен завършек.

Era_Serbia

Ансамбъл Ера“, Сърбия.

Duruletul_Romania

Ансамбъл „Дорулецул“, Румъния.

Defile8Финалният, неделен ден, бе особено празничен и също наситен със събития и изненади за всички участващи. Той започна още от сутринта с празнична литургия в храм „Свети Александър Невски“. Пременени в пъстрите си носии отделните ансамбли от България и останалите 5 страни, преминаха по обяд по централните софийски улици в празнично дефиле. Парадът бе воден от духов оркестър на Сухопътни войски. Шествието тръгна от пилоните на НДК, за да стигне до Лятната естрада на Борисовата градина, където се състоя и заключителния концерт.

Frenski licei Victor Jugo5

Децата от френския лицей „Виктор Юго“

В него отново се изявиха петте чуждестранни колектива: „Гайрет“ от Босна и Херцеговина, „Ера“ от Сърбия, „Дурес“ от Албания, „Дорулецул“ от Румъния и „Мали Гронковянье“ от Полша, наред с българчетата от „Пламъче“, „Огнените“ и „Бистрица“, а към тях и пъстра китка от много други самодейни детски състави от цяла София.

Vsichki na 1 scena Заключителната част събра рекорден брой публика, която след края на концерта с охота се хвана на едно общо хоро, заедно с участниците, което дълго се виеше на площадката пред Лятната естрада в Борисовата градина.