Диетолози от САЩ установиха, че 95% от случаите на затлъстяване в Щатите не са свързани изключително с консумацията на бързи закуски, газирани напитки и сладки неща, което води до извода, че борбата с наднорменото тегло в Америка се води в грешна посока.

Woman-eating-junk-foodАмерикански диетолози публикуваха статия в списание Obesity Science & Practice, в която стигат до извода, че 95% от случаите на затлъстяване в САЩ не са свързани пряко с употребата на фаст фууд, газирани напитки и сладкиши, което говори за неправилния характер на борбата с епидемията от затлъстяване в Америка.

„Това означава, че кампаниите, имащи за цел демонизирането на определени видове храни, едва ли ще помогнат за сдържане на разпространението на затлъстяването. Ако ние искаме действително да променим ситуацията, трябва да обърнем внимание на диетата като цяло и на нивото на физическата активност. Атаките, насочени само към заведенията за бързо хранене не просто са неефективни, а даже вредни, в този смисъл, че отвличат вниманието на хората от истинските причини за развитие на затлъстяването“, твърди Дейвид Джъст от Университета Корнуел в Итака, САЩ.

Джъст и неговите колеги решили да снемат всички обвинения от сладките газирани напитки, бургерите и сладкишите, след като анализирали резултатите от мащабни наблюдения, проведени от колегите им от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC) през 2007 и 2008 г. на цялата територия на Щатите.

Учените се заинтересували, дали има връзка между това, колко здравословна храна и колко бързи закуски ядат американците в работните дни и техният индекс на маса на тялото (BMI), отношението между теглото и ръста им. Високите стойности на BMI, превишаващи 25, говорят за наличие на излишни килограми, а 30 – за развитие на затлъстяване.

Сравнението между BMI и диетите на хората разкрило интересен феномен – оказало се, че връзка между фаст фууд и наднорменото тегло съществува само при много малка група хора – или страдащи от крайно тежки форми на затлъстяване, или, обратно, отличаващи се със силна анорексия. Всички останали, чийто брой екипът на Джъст оценява на 95% от общото население на САЩ, затлъстяват по някакви други причини, а не само поради похапването на бързи закуски.

Подобна връзка, отбелязват учените, не се проявява нито по отношение на сладките неща, нито за солените вредни храни и това важи за всички категории от населението, независимо от нивото на доходи и социалното положение.

„Всички американци, чието тегло е в пределите между 56 и 140 килограма, консумират примерно еднакво количество фаст фууд, газирани напитки и други вредни продукти. Това говори единствено за това, че ние търсим причините за развитието на епидемията от затлъстяване не там, където те се намират в действителност „, заключава Джъст.

Източник: РИА Новости