Фантастичната паяжина на Спайдърмен може да се превърне в реалност. Учени от университета Тренто в Италия решиха да разберат, какво ще стане, ако обединят копринената нишка, произвеждана от паяк – един от най-здравите материали в природата – с графен, материала на бъдещето.

d67a05208dbffd8e190a620cceb688e1Ако все още не сте чували за графена, то казано накратко, тази модификация на въглерод с дебелина един атом е може би най-здравият изкуствен материал, създаван досега от човека. В хода на експеримента няколко паяка-сенокосци (лат. Pholcidae) били напръскани от учените със смес от вода и графенови частици с диаметър от 200 до 300 нанометра. След това били обработени още 10 индивида с воден разтвор на въглеродни нанотръбички, за да бъдат сравнени последствията от използването на двата материала. Резултатите показали, че някои паяци започнали да произвеждат по-слаба паяжина, но известен брой от насекомите, обратно, започнали да създават необичайно здрави влакна. Най-добри резултати били отбелязани в случая, при който били използвани нанотръбички: изработената паяжина била около 3,5 пъти по-здрава и твърда от коприната, отделяна от жлезите на паяците-тъкачи.

Учените все още не са отговорили на въпроса, по какъв начин графенът се е оказал в структурата на паяжината. Възможно е той да я покрива само отвън, но според водещия автор на изследването Никола Пюньо, това не може да доведе до регистрираното неколкократно увеличаване на якостта на паяжината. Според учения, графенът се интегрира непосредствено в структурата на нишките.

Все още не е ясно, в какви области може да се използва «графеновата паяжина». Авторите на разработката кроят смели планове за възможните сфери на приложение – включително да създаване на огромни мрежи за безопасно улавяне на падащи самолети.

Източник: New Scientists