Учени от Института Вайцман в Израел откриха още една възможна причина, поради която хората си стискат ръцете при среща или запознанство.

Social-Etiquette_Proper-Handshake_Los-Angeles-EtiquetteОсвен важната социална функция — изразяване на доброжелателност и готовност за диалог, този древен обичай представлява способ, с чиято помощ може незабелязано да се «подуши» събеседника. «Не е тайна, че нашите тела произвеждат цял букет аромати и феромони, които влияят на поведението и възприемането на другите хора, но за разлика от животните ние не ги вдишваме и не ги оценяваме открито. Нашето изследване показа, че ръкостискането може да бъде начин за скрито търсене и обмяна на химически сигнали»,  разказва професор Ноам Собел, завеждащ департамента по невробиология в Института Вайцман.

За да проверят, действително ли ръкостискането предава миризмите на тялото, изследователите провели експеримент. Те се поздравявали с няколко доброволци като носели стерилни ръкавици, след което анализирали състава на останалите върху ръкавиците вещества. «Не само микроби, но и химически сигнали могат са бъдат предадени посредством ръкостискане», обобщава аспирантът Идан Фрумин, участвал в експеримента. По нататък, за да изследват ролята на ръкостискането при общуването на хората, учените заснели с помощта на скрити камери 280 доброволци преди и след момента на ръкостискане. Изследователите открили, че след ръкостискане с човек от същия пол хората два пъти по-често подушват дясната си ръка. Ако тактилният контакт е с човек от противоположния пол, участниците в експеримента поднасяли до носа си лявата ръка (тази, която не е докосвана). «Това наблюдение свидетелства за това, че обонянието играе особено важна роля във взаимодействието на субектите от един пол, а не между половете, както бе прието да се смята до момента», отбелязва Фрумин. Любопитен страничен факт от изследването е това, че човек практически постоянно души собствените си ръце, както показали записите на скрити камери – ръцете на доброволците, участвали в експеримента, се намирали около устата около 22% от времето. С цел да се убедят, че това действително е начин за проверка на миризмата, а не просто стресова реакция, породена от нестандартната ситуация, учените проследили потоците въздух към носа на всеки доброволец. Така успели да измерят, че когато ръцете се намирали близо до лицето, хората вдишвали два пъти по-силно въздух.

Източник: Science Daily