Британски учени проследиха разликите в ДНК на домашни и диви котки, възникнали за 9000 години от одомашняването на тези животни.

kittenИзследователите сравнили генома на 22 домашни котки от различни породи с геномите на европейски и близкоизточни диви котки и открили 13 ключови различаващи се гена. Анализът показал, че сред различията влиза, например, увеличението на количеството клетки в мозъка, свързани с удоволствието и възнаграждението. По този начин, мъркането на котките в отговор на ласките се явява едно от следствията (или от причините за) от нейното одомашняване. Впрочем, изследователите смятат, че първоначално главната награда за котките е била храната.

Също така, при дивите и домашни котки се развива по различен начин паметта, чувството за страх и даже зрението — така например, домашните котки виждат по-добре при лошо осветление. Което, може би, е следствие на постоянния лов на гризачи в селските ферми. Вероятно, първоначално котките са идвали в близост до човешките селища в търсене на остатъци от храна и постепенно са започнали да се доверяват на хората.

Първото археологическо свидетелство, доказващо одомашняването на котките е от Кипър и е на възраст около 9 000 години. А според една теория, одомашняването на котките е започнало много по-отдавна, още преди 100 хиляди години.