Международен екип учени представи нова версия за причините за смъртта на Александър Македонски (356–323 г. пр. Хр.). Теорията потвърждава версията на съвременниците  на великия пълководец за неговата смърт.

Александър Македонски. Фрагмент от римска мозайка от Помпей, копие на древногръцка картина. Източник: Wikipedia

Според разказите на древните историци, великият пълководец е бил отровен с вода от река Стикс. От запазени легенди се знае, че

древногръцките богове са се клели във водите на Стикс, и ако нарушели думата си, Зевс ги принуждавал да пият от потока. Поетът от VIII век пр. Хр. Хезиод пише, че след като отпиели от свещената вода, нарушилите клетвата си богове не можели да се движат, да дишат и говорят в продължение на една година. Географът Павзаний (110–180 г.) отива още по-далеч. Според него водата на Стикс можела да разтваря кристал, керамика и бронз.

«Нито един древен автор не подлага на съмнение отровните свойства на водата на Стикс », подчертава съавторът на изследването Адриена Майър от университета в Станфорд.

Античната река Стикс, според една от версиите за локализация, е съвременната Мавронери («Черната вода»), която извира от планините в областта Ахея в северен Пелопонес. Реката тече през варовикови скали и образува втория по височина водопад в Гърция. До този момент геохимията на потока не е детайлно изследвана. Но Майър и нейните колеги са убедени, че именно във водата се крие тайната на смъртта на Александър и това е калихимицинът, продукт от обмяната на веществата на бактерията Micromonospora echinospora. «Това е извънредно токсична, грам-положителна почвена бактерия, която попадна отскоро в полезрението на съвременната наука, разказва Антоанета Хейс, токсиколог от фармацевтичната компания Pfizer, взела участие в изследването. Бактерията е открита през 1981 г. в каличе, твърди отлагания на калциев карбонат, образуващи се във варовика и разпространени в Гърция».

Изследванията установили, че Calicheamicin е невероятно мощен цитотоксичен агент, който може да разрушава ДНК на раковите клетки, но също така и на нормалните клетки (от 1000 до 10000 пъти по-силен от известните ни наркотици). ..

Стикс. Гравюра на Гюстав Доре, 1861. източник: Wikipedia

«Ние не твърдим, че Александър е бил убит с помощта именно на тази отрова, отбелязва Майър. – Едновременно с това, подобна свещена отрова, достойна за боговете, би била напълно подходяща напитка за Александър, който се провъзгласил за син на бог. ».

Според една от древните легенди, известният герой Ахил е получил своята непобедимост, благодарение на това, че майка му, богинята Тетида го е потопила във водите на свещения Стикс.

Александър, както е известно, се разболява по време на поредния запой във Вавилон. Той изведнъж надал вик от остра болка в областта на черния дроб. Владетелят на империята, простираща се от Гърция до Индия, останал в постелята с висока температура, като в продължение на дванайсет дни състоянието му се влошавало. Александър можел само да движи очите и ръцете си. Напуснала го способността да говори (sic!). След това той изпаднал в кома и бил обявен за мъртъв на 11 юни 323 г. пр. Хр., само месец преди да навърши 33 години.

Досега има вече цял куп диагнози за неговото заболяване, причинило смъртата му – алкохолизъм, сепсис, панкреатит, малария, треска от Западен Нил, тиф, случайно или преднамерено отравяне (с кукуряк, арсен, аконит, стрихнин). Повечето експерти са отхвърлили „отровната“ хипотеза, тъй като много малко токсини предизвикват треска, и едва ли са били достъпни на враговете на Александър.

Но подобен леснодостъпен цитотоксин, като калихимицинът, може да предизвика висока температура, треска, остри мускулни и неврологични болки.

«Лично аз мисля, че Александър е умрял поради естествени причини – коремен тиф или предозиране на билката кукуряк, с която са го лекували, казва Ричард Стоунман, автор на книгата  «Животът на легендата: Александър Велики», но калихимицинът обяснява много добре репутацията на Стикс ».

Резултатите от изследванията ще бъдат представени на XII Международен конгрес по токсикология, който ще се проведе в Барселона, Испания.