Зоолози откриха около Соломоновите острови в Тихия океан единственото в света светещо в зелени и червени цветове влечуго — това е намиращата се на ръба на оцеляването морска костенурка биса.

pic_fd87c24f6e0281bb4c4963f4851670e2Този вид е известен отдавна на науката, но биолозите не знаеха, че животното притежава това рядко свойство – биофлуоресценция (способността на организма да поглъща светлина и да я отразява на друга дължина на вълната). Биофлуоресценцията се отлива от биолуминисценцията — умението на някои организми да светят с помощта на химически реакции на повърхността на кожата (среща се и при някои бактерии). Биофлуоресцентни са някои костни риби, акули, скатове и стоматоподи.

Американският биолог Дейвид Грубър направил своето откритие, докато се занимавал с подводно заснемане на биофлуоресцентни акули и коралови рифове. По време на едно нощно гмуркане в полезрението на учения попаднала костенурка, която Грубър сравнил с «извънземен космически кораб, обгърнат от зелени и червени пламъци». Изследователят успял да заснеме животното с видеокамера.

Засега учените не знаят, за какво на костенурката й е нужна биофлуоресценцията — за привличане на плячка, за защита от врагове или като средство за комуникация. Най-вероятно, зелената светлина помага на костенурките да се маскират на фона на биофлуоресцентните коралови рифове (червените оттенъци се получават от водорослите по корубата на влечугото).

Грубър и колегите му планират да изяснят, дали костенурките биса могат да виждат биофлуоресценцията, получават ли нужните за това светене химически съединения от храната или сами ги изработват.

Изучаването на костенурката биса е много сложно: за последните няколко десетилетия числеността на популациите на този вид е намаляла с 90 процента. Това е така, защото яйцата на биса в много страни се смятат за деликатес. Освен това, тези животни се изтребват и за корубите, от които се изработват различни изделия като гребени, рамки за очила и под.

Източник: National Geographic.