Традиционният отговор на въпроса, защо, когато завали, ни се доспива, е падането на атмосферното налягане. Но има учени, които смятат, че не всичко е толкова просто и посочват и други причини за сънливостта, обземаща ни в дъждовно време.

3317943239_ee1728e110_zСайтът Quartz описва няколко причини, които, според хронобиолога Наоми Роджърс от Централния университет на Куинсланд , правят човека сънлив по време на дъжд. Първо, по време на дъжд няма слънце, както е всеизвестно, а именно слънчевите лъчи блокират през деня производството на „нощния“ хормон мелатонин в човешкия организъм. Тоест, карат биологичния ни часовник да заработи ненавреме.

Второ, миризмата на земята след дъжд действа на човек успокояващо. По правило, растенията в сухи периоди отделят особени етерични масла, за които се предполага, че блокират растежа на семената в условията на недостиг на вода. Дъждът измива тези масла, смесвайки ги с геосмин, – органично вещество, произведено от от бактерии, което всъщност е отговорно за „миризмата на земя“. В резултат се създава ново, особено ухание с релаксиращо въздействие.

Трета причина може да бъде озонът след буря – модификация на кислорода, състояща се от триатомни молекули. И, накрая, ритмичният шум на самия дъжд. Според учените, падането на дъждовните капки създава т.нар. розов шум. Това е един от онези фонови шумове, също като белия шум, звучащи в диапазона от 20 херца до 20 хиляди херца. Според някои хипотези, розовият шум подобрява съня на човека, намалявайки мозъчната активност. Учените не могат да потвърдят теорията си с лабораторни изследвания, но предлагат на съмняващите се да направят личен експеримент и да поседят половин час до прозореца, слушайки шума от дъжда.