Плачещата жена става по-малко привлекателна за мъжете. И това не е заради разтеклия се грим, или защото очите й подпухват. Механизмът на въздействие на женските сълзи върху мъжкото съзнание се оказва много по-сложен.

Човек отделя най-различни течности, чиито миризми носят в себе си закодирани сигнали за другите представители от същия вид. Но сълзите нямат миризма.

Изследване на Ноам Собел от научния институт „Хаим Вайцман” в Реховот, Израел показало, че сълзите са не само визуален способ за изразяване на емоции, както се считаше досега, но  и начин за комуникация.

Учените достигнали до този извод, след като провели експеримент, който преминал през няколко етапа. Отначало предложили на мъжете, участници в експеримента, да разпознаят сред различни безцветни течности сълзите по миризмата – съответно, никой не успял да се справи със задачата. В следващия етап от експеримента на мъжете предложили да помиришат сълзи и обикновен солен разтвор, докато гледат снимки на жени. Тестът бил направен така, че мъжете не знаели, какво  съдържа епруветката. На следващия ден, тези които миришели сълзи, получили разтвор на сол и обратното. В резултат се оказало, че «миризмата» на сълзи, правела жените на снимките по-малко привлекателни в очите на участниците в експеримента.

Това било изяснено не само от резултатите от прякото допитване, но и с помощта на косвени обективни фактори. При мъжете, вдишващи мириса на женски сълзи се понижавали телесната температура, нивото на тестостерон в кръвта, честотата на дишане и активността на определени дялове на главния мозък.

Авторите на изследването смятат, че откритият от тях химичен механизъм на общуване между противоположните полове посредством сълзи, позволява на жените да избягват нежелани връзки. От гледна точка на еволюцията, това може да бъде оправдано, когато половите контакти не могат да доведат до зачатие на дете. Статистиката потвърждава, че емоциите, придружени от сълзи, по- често се проявяват при жените непосредствено преди и по време на менструация, когато шансът за зачеване е минимален.

Изследването поставя пред учените много интересни въпроси. Например по какво се отличават женските, мъжките и детските сълзи? Колко силно химичните сигнали, дори тези, които не усещаме, влияят на нашето поведение? И главният въпрос: какво именно вещество в състава на сълзите намалява половото влечение на мъжа към жената?