В течение на деня умствената работоспособност на човека намалява с всеки един час. Малката почивка може да помогне на мозъка да се зареди с енергия, но сутрешното ниво на ефективност остава недостижимо. До този извод достигнаха учени от датския Национален център за социални изследвания в Копенхаген.

HS studnets testing webИзследователите анализирали резултатите от 2 милиона теста, направени от датски ученици на възраст от 8 до 15 години. Оказало се, че децата, решавали тестове в 8 часа сутринта, са показали най-добри резултати. Показателите на учениците, започнали да решават задачите по-късно, се влошавали с 0,9% на всеки час. Подобен ефект биха могли да предизвикат 10 пропуснати учебни дни преди теста.

В случаите, когато на децата били давани тестове през учебния ден, след 20–30 минутна почивка, техните показатели се подобрявали с 1,7 %. По този начин те се оказвали на същото ниво, което било отчетено при учениците, решавали тестовете 2 часа по-рано.

Учените подчертават, че не възнамеряват да оспорват учебните графици за провеждане на контролни работи. Техният съвет е, проверката на знанията на учениците да се провежда в едно и също време, например, след голямото междучасие.

Това не е единствената гледна точка за оптималното време за учене. Според неотдавнашно изследване на екип учени от Оксфорд, Харвард и Университета в Невада, най-доброто време за начало на учебните занятия, както и най-продуктивните часове за учене, настъпват след 11:00 часа.

Източник: New Scientist