Продължаваме с информацията за някои от най-бързо развиващите се висши учебни заведения на Балканите. Този път сме в Словения.

Университетът в Любляна ( www.uni-lj.si) е най-престижният словенски университет. Основан е през 1919 г. и се намира в столицата на Словения. В структурата му влизат 22 факултета, 3 арт академии и 1 колеж, в които се обучават повече от 63 000 студенти. Фокусът на университета е върху социалните науки, хуманитарните науки, естествените науки и особено върху изкуствата.

Трите арт академии са по: музика; театър, филми, радио и телевизия; изящни изкуства и дизайн. Минус на университета е това, че обучението в бакалавърските програми е само на словенски език, но от друга страна, това е и възможност да научите още един чужд език. Магистърските и докторските програми в някои случаи /най-вече в арт академиите/ се преподават и на друг език – английски, немски, италиански, френски, но словенският остава като пожелателен и съпътстващ обучението. За специалностите по изкуства се кандидатства с документи и тест, за другите програми – по документи. Учебната година стартира през октомври, а процесът по кандидатстване продължава в три етапа от март до края на септември. Подготвителният курс по словенски език струва 300 евро, 450 евро ще ви трябват за ежемесечни разходи за живот, 20 евро е библиотечната карта и с това се изчерпват таксите, които ще заплатите.