Компанията Google, по информация на осведомени източници, разглежда възможността за използване на аудиосистема на основата на костната проводимост в проекта Glass –  компютъризирани очила за допълнена реалност.

Звукът ще се предава директно в средното ухо чрез костите на черепа с помощта на вибрации. За тази цел очилата ще имат специална контактна площадка в областта на мастоидния израстък на слепоочната кост.

Технологията ще обезпечи допълнителна защита на конфиденциалните данни: околните просто няма да могат да чуват звуковата информация, предназначена за притежателя на «умните» очила. Освен това, аудиосистемата, използваща принципа на костната проводимост, ще повиши качеството на връзката в шумна среда.

Нека напомним, че по футуристичния проект Glass се създава устройство, което по замисъла на Google, ще може да дава разнообразна информация на този, който ги носи позволявайки едновременно с това да вижда околната среда.

На практика, умните очила всъщност са с функции на смартфон. Те са в състояние да ви предупредят, че сте получили SMS и даже да отговорят на него по ваша команда. Могат да изпълняват ролята и на GPS като с гласови команди не допускат да се отклоните от пътя. Дават възможност, докато пътувате спокойно по набелязания маршрут, да слушате музика, да правите снимки и да ги изпращате на приятелите си по Интернет.
Очилата ще работят с операционна система “Андроид” на “Гугъл” и целта им е да бъдат полезни когато имаме нужда от някаква информация, а след като я получим, да бъдат просто обикновени такива. Когато са в действие, те ще получават информацията чрез 3G или 4G мобилна интернет връзка. От тях може да се информираме за прогнозата за времето, както и за задръствания или други проблеми по маршрута си. Те ще бъдат в състояние да разпознават всичко което гледаме и да могат да ни дадат съответната информация, която искаме, а когато нямаме нужда от нея, ще се изключват за да не пречат при шофиране. Именно затова всички менюта ще бъдат разположени в зрителното ни поле и ще бъдат управлявани гласово.
Очаква се първата версия да види бял свят още в първата половина на 2013 година, на цена от около 1 500 долара.
Източник: SlashGear.