Сергей Брин, един от основателите на Google, коментира за пореден път проекта Glass – разработвания мини-компютър за допълнена реалност с форма на очила.

Сергей Брин демонстрира "умните" очила

На конференцията TED в Лонг Бийч, Калифорния, САЩ той съобщи, че още преди 15 години, при основаването на Google е предвиждал появата на системи, с които потребителят ще получава информация при необходимост – без въвеждане на ключови думи в търсачка и избор на един от многото резултати, появили се вследствие на търсенето.

Очилата Glass, според Брин, са крачка към тази епоха. Освен това, той предполага, че носеният като очила мини-компютър ще позволи да се реши проблема със «социалната изолация», възникваща при постоянно използване на смартфони и други мобилни устройства.

Сергей Брин съобщи, че «умните» очила ще излязат на пазара до края на годината и ще струват «по-малко от 1 500 долара». Подобна сума плащат в момента разработчиците и изпитателите на прототипа на устройството.

Да припомним, че по замисъла на Google, очилата ще могат да изобразяват различна информация (например, навигационни инструкции или сведения за климатичните условия), позволявайки при това да се вижда околното пространство. Потребителят ще може с помощта на гласови команди да активира фото или видео заснемане, да поиска от очилата да изпратят съобщение или да преведат фраза от един на друг език, да получи различни сведения и данни  и под.

Източник: Франс Прес.