Американски учени приведоха доказателства в полза на тезата, че умереното гладуване може да окаже благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Експертите установили, че при гладуване веднъж на три декади, рискът от сърдечно-съдови заболявания може да бъде намален почти с петдесет процента.

413451Гладуването носи най-голяма полза на хората, страдащи от астма, тъй като внезапният недостиг на храна провокира стрес в човешкия организъм, с чиято помощ, както е известно, човек е способен да се бори на ниво вътрешни системи с практически всякакви симптоми.

Освен всичко друго, временното гладуване минимизира нивото на поява на онкологични клетки, при това с най-високи показатели в процентно съотношение. Според учените за максимална ефективност на този метод е достатъчно подлагането на организма на гладуване дори един ден, а дори и по-малко. Докато се провежда еднодневното гладуване, организмът трябва да получава достатъчно вода – около два литра. Може да се пие и зелен чай, без захар.

Еднодневното гладуване спомага и за изхвърлянето на токсини от организма, както и за намаляване на наднорменото тегло. При първото еднодневно гладуване е нормално да се усеща слабост и дискомфорт, така че може все пак да започнете деня с обилна закуска и да пробвате да издържите до следващата сутрин. При следващите гладувания се усеща лекота и прилив на сили.

Източник: golosscience.com