Руска компания, с разрешението на властите в Йордания, пристъпва към търсене на дъното на Мъртво Море на развалини от библейските градове Содом и Гомор. За това пише вестник „Ал Араб ал Юм“, като информацията е  потвърдена от йордански източници и от израелския сайт israelnationalnews.com, който обявява новината за „ексклузивна“.

Според информацията в арабската преса, руската страна поема всички разходи по изследователската работа в замяна на изключителното право да заснеме документален филм за научната експедиция. Един от ръководителите на проекта от йорданска страна  –  Зия Мадани заяви пред журналисти, че активната работа по проекта ще започне през втората половина на декември. Той допълва, че руските учени са получили разрешение от властите за провеждане на геоложки проувания в района, определен като предполагаемо местонахождение на Содом и Гомор.

Руският екип разполага със специално оборудване за подводни изследвания, което може да се справи с необичайно солените води на Мъртво море.

Хипотезата, че Содом и Гомор не са се намирали на западния (израелския), а на източния бряг на Мъртво море е издигната още през 90-те години на XX век. Неотдавна екипът на доктор Стивън Колинс (от Албукерк, щата Ню Мексико) проведе разкопки на предполагаемото място на библейските градове, в Баб Ел Дахра. Бяха намерени кости на хора и животни, оръжие, украшения, керамика. Американските археолози предполагат, че са достигнали до пласта на „ранния бронз“ (III хилядолетие пр. Хр.) и, че имат основания да твърдят, че са открили библейския Содом.

Според приетата от повечето учени хипотеза, библейският Содом е бил разположен на югозападното крайбрежие на Мъртво мори. Именно това място се показва на туристите, идващи в Израел, като мястото, където преди хилядолетия са се случили описаните в Библията събития, свързани с гибелта на потъналите в грях граждани на Содом и Гомор. Хипотезите на учените преминават от земетресение, което е унищожило древните градове, до падане на голям метеорит.

Йорданският учен Дия Мадани твърди, че неотдавна НАСА е предоставила на Аман снимки, на които се виждат някакви „развалини и неизвестни обекти“ на дъното на Мъртво море, близо до населения пункт Баб ел Дахра. Именно този факт е станал повод за организирането на съвместната руско-йорданска археологическа експедиция.