Страстната седмица е последната седмица от живота на Иисус Христос. Всеки ден от тази тази седмица се нарича Велик . Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. През първите три дни на Страстната седмица Църквата припомня последното пребиваване на Господа в Йерусалим.

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жена, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото.

Скъпоценното миро струвало триста динария, затова някои възнегодували против нея: „защо е това прахосване?“, „мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси“. А Христос им отговорил „сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате“, „тя извърши добро дело за Мене като превари да помаже тялото Ми за погребение“.

„Истина ви казвам: дето и да бъде проповядвано това Евангелие по цял свят, ще се разказва за неин спомен и това, що тя извърши.“, казва Спасителят.

На този ден Юда обещал да предаде Господа за тридесет сребърника. Юдейските старейшини се събрали в дома на Каяфа и разсъждавали как да хванат с хитрост Господа Иисуса и да Го осъдят на смърт. В това време, от никого не търсен, идва при тях един от дванадесетте – Юда Искариотски и казал: какво ще ми дадете, та да ви Го предам? А те му предложили трийсет сребърника.

На Велика сряда се извършва Литургия на преждеосвещените Дарове.

Любопитно: Църквата отдавна отбелязва Тайната вечеря на Исус Христос на Велики четвъртък. Данните от ново изследване обаче показват, че събитието всъщност трябва да се чества с ден по-рано – в сряда, съобщи „Дейли експрес“.

Професор Колин Хъмфрис от Кеймбриджския университет, удостоен с рицарско звание за заслуги към науката, твърди, че последната вечеря на Христос с учениците му е била в сряда, на 1 април 33 г., а не в четвъртък, както се отбелязва от повечето християнски църкви.

В книгата си „Загадката на Тайната вечеря“ Хъмфрис описва библейските, астрономически и исторически проучвания, въз основа на които е стигнал до извода, че събитието се е състояло в срядата преди разпъването на Исус на кръста. Според изчисленията на учения, Христос е разпънат на кръста на 3 април 33-та година и е възкръснал на 5 април.

„Моето твърдение е, че интерпретираме погрешно някои части от евангелията, защото не разбираме достатъчно добре живота през първи век след Христа“, казва Колин Хъмфрис. Ученият смята, че откритието му може да се използва за въвеждането на фиксирана дата за отбелязването на Великден.