Ако тичате сутрин или прекарвате голяма част от деня в ходене, то вие тренирате и мозъка си. Силните и здрави крака са надежден признак за добро умствено здраве в напреднала възраст, установиха британски учени от Кингс колидж. 
5k_05_crop-203x300Генетици и геронтолози проведоха дългогодишно изследване на близнаци във Великобритания. В него взеха участие 324 здрави жени близначки на възраст от 43 до 73 години (средната възраст на доброволките била 55 години). Учените решили да изследват именно близначки, изхождайки от наличието при такива хора на общи гени и сходни условия на живот в ранна възраст.

Доброволките били наблюдавани в течение на 10 години, започвайки от 1999 година. За това време учените следили постоянно здравословното състояние на участниците в експеримента. В началото и в края на наблюдението били отчетени различни особености в тяхното мислене, памет и способности за обучение. Учените отчели също така и генетичните фактори, влияещи на когнитивните особености.

Оказало се, че съхраняването на умствените способности е най-силно изявено при тези, които запазват и в напреднала възраст силни и тренирани крака. Близначките, отличаващи се такива физически дадености в началото на изследването, най-малко пострадали за десетте години наблюдение от различни нарушения на паметта и мисленето.

Оттук учените направили простия извод, че ако човек повиши в средна възраст физическата си активност, може да се защити от когнитивни разстройства в напреднала възраст.

На пръв поглед няма връзка между мускулната сила и добре работещия мозък. Но за наличието на такава взаимозависимост говорят и предишни изследвания. Така например, американски учени откриха неотдавна, че механизмите, обезпечаващи добрата физическа форма, подобряват също така и паметта, и способността за обучение.

Източник: Medical Xpress