Харвард и Масачузетския технологичен университет са най-добрите висши учебни заведения в света, а топ сто се доминира от американски университети, предаде БГНЕС, позовавайки се на ВВС. Британските Кеймбридж и Оксфорд също попадат в топ 10, но други университети на Острова изпадат от класацията за сметка на азиатските.

Класацията на сп. „Times Higher Education“ се прави въз основа на оценките на 17 000 преподаватели във висши училища по целия свят.

Топ пет на първата класация на списанието, публикувана миналата година, беше същият като в тазгодишната класация с двата бостънски университета на първите две места. Кеймбридж отново е най-високо класираният британски университет, на трето място в класацията, следван от Стандфорд и университета Бъркли в Калифорния.

Азиатските страни дават заявка да станат новите суперсили в образованието, като се наблюдава нарастващо присъствие в топ 100 на страни като Китай, Япония, Сингапур и Южна Корея. Швейцария също показва добри резултати, като се има предвид съотношението с броя на населението й, с три университета в топ 100.

Подобни класации нямат официален статут, но те стават все по-важна част от маркетинговата стратегия на университетите, особено с глобализирането на висшето образование. Последната класация подкрепя възникването на „глобални супебрандове“, оглавявани от университети като Станфорд на Западното крайбрежие на САЩ и Харвард на Източното крайбрежие, както и от Оксфорд и Кеймбридж във Великобритания. Калифорния, където университетите се превърнаха в мотор на дигиталните индустрии, има четири висши учебни заведения в топ 10.

Top Universities by Reputation 2012
Reputation Rank Institution Country / Region Reputation
1 Harvard University United States 100.0
2 Massachusetts Institute of Technology United States 87.2
3 University of Cambridge United Kingdom 80.7
4 Stanford University United States 72.1
5 University of California Berkeley United States 71.6
6 University of Oxford United Kingdom 71.2
7 Princeton University United States 37.9
8 University of Tokyo Japan 35.6
9 University of California Los Angeles United States 33.8
10 Yale University United States 32.4

Цялата класация можете да видите тук.