Палеонтолози откриха в Аляска най-дребния представител на тиранозаврите. Учените предполагат, че суровият климат е причина за намаляването на размерите му.

image_1803_1e-Nanuqsaurus-hoglundi

Находката е описана от американски специалисти от Музея за природа и наука Перо в Тексас в списание PLOS ONE.

Всъщност учените са открили част от долна челюст с няколко зъба и фрагмент от черепа на хищния динозавър на северното крайбрежие на Аляска. Възрастта им е определена на 69-70 милиона години (края на кредата). Динозавърът се отнася към групата на Tyrannosauroidea, в която влизат повечето от най-близките роднини на известния Tyrannosaurus rex.

Новият вид е получил названието Nanuqsaurus hoglundi. Според учените дължината на черепа му е била само 60-70 сантиметра, което е два пъти по-малко в сравнение с Tyrannosaurus rex. Въпреки това, анализът на находките показал, че хищникът „пигмей“ стои най-близо от всички останали представители на Tyrannosauroidea до Tyrannosaurus rex и неговия азиатски сродник Tarbosaurus bataar.

Докато тарбозаврите са ловували древните обитатели на Монголия, а тиранозаврите са се ширели в умерените ширини на Северна Америка, Nanuqsaurus hoglundi е трябвало да се приспособява към климатичните условия на Аляска. В края на кредата климатът в този регион не е бил толкова суров както сега, но все пак е имал изразен сезонен характер.

Авторите на статията предполагат, че Nanuqsaurus hoglundi е станал постепенно по-дребен, сблъсквайки се с дефицита на храна през зимния период. По сходен начин хищниците на островите, разполагайки с ограничени хранителни ресурси, стават с времето по-дребни в сравнение с континенталните си събратя.