27 март е обявен за Световен ден на театъра (World Theatre Day) още през 1961г. По традиция на този ден Съюзът на артистите в България връчва наградите „Икар“ на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

Иван Бърнев в постановката "Херкулес и Авгиевите обори"

Иван Бърнев в постановката „Херкулес и Авгиевите обори“

Както обикновено, можете да проследите събитието по БНТ с начален час 21.00 ч. Водещи ще са актьорите Мила Люцканова и Герасим Георгиев-Геро, а режисурата е на Стоян Радев.
Призовете са в 16 категории, сред които за цирково изкуство, куклен спектакъл, сценография, дебют, водеща женска и мъжка роля и режисура.

Водеща мъжка роля
Актьорите Владимир Пенев, Стоян Радев и Иван Бърнев ще си оспорват отличието за водеща мъжка роля в театрална постановка.
Стоян Радев ще се бори за наградата с изпълнението си в „Ревизор“ по Гогол на режисьора Пламен Марков, Владимир Пенев –  с главната роля в „Скъперникът“ по Молиер в Малък градски театър „Зад канала“, а Иван Бърнев е номиниран за участието си в две постановки в Народен театър „Иван Вазов“ – „Веселите уиндзорки“ по Шекспир на режисьора Ръсел Болъм и „Херкулес и Авгиевите обори“ от Дюренмат на режисьора Ивайло Христов.

Режисура
Претенденти за „Икар“ в категория режисура са Иван Добчев за „Възвишение“ по романа на Милен Русков в Пловдивския театър, Лилия Абаджиева за „Скъперникът“ по Молиер в Малък градски театър „Зад канала“ и Крис Шарков за „Презрението“ по филма на Жан-Люк Годар и романа на Алберто Моравия като продукция на Театралната работилница „Сфумато“ и „Екзодус арт“.

Водеща женска роля
Кандидатките за „Икар“ за главна женска роля са Лилия Маравиля за „Г-жа министершата“ от Бранислав Нушич на Недялко Делчев в Театър „София“, Жорета Николова за „Морски пейзаж“ от Едуард Олби на Петър Денчев в Народния театър и Дария Симеонова за „Презрението“.

Пълният списък с номинациите за „Икар 2014″ е публикуван на сайта на Съюза на артистите в България.