Явно и на японците взе да им омръзва забързаният ритъм на живот и постоянният стрес – да не попаднеш в задръстване и да закъснееш – за работа, за среща и т.н. Един от първите симптоми на това е появата в Страната на Изгряващото слънце на бавно такси.

Turtle-Taxi-1-990x500Става дума за появата на нова таксиметрова фирма с название «Костенурка», което говори само по себе си за замисъла на собствениците ѝ. За новата услуга разказва Japan Daily Press.

Обикновено хората, ползващи такси, се интересуват от възможността да се доберат най-бързо до дадено място — и шофьорите (и техните шефове) , по правило, отдават по-голямо внимание на скоростта на придвижване, а не на комфорта при пътуването. В противовес на общоприетото мнение една японска компания набира все по-голяма популярност, залагайки точно на обратното – на бавното пътуване: за половин година броят на клиентите на такси «Костенурка» се увеличило с 15%. «Костенурка»-та се появява в Япония през декември 2013 г. Таргет групата на фирмата и основни клиенти са родители с малки деца, бременните жени, възрастни хора и просто такива, които не бързат за никъде и предпочитат спокойното каране.

Между другото, всеки шофьор на фирмата преминава специално обучение, за да обезпечи на пътниците максимално удобно придвижване. И както често можем да чуем, че темпът на живот в съвременния свят се е ускорил в сравнение с миналия век и още повече – в сравнение с по-миналия, така може да се окаже, че хората вече искат да забавят този ритъм.

„Бавната“ телевизияindex

Доказателство в това отношение може да открием и на Скандинавския полуостров – там набира все повече популярност «бавната» телевизия: става дума, например, за многочасово излъчване на кадър на горящ в  камината огън или седемчасов филм, заснет от машиниста на влака Берген — Осло през предното стъкло. Подобен тип „предавания“ става все по-гледан в Норвегия, например, където над един милион души изгледали въпросното пътешествие до Осло, показвано по местния канал NRK.Slow-TV-Train-600_388919a