Гозо е потопен в митове. Според местни малтийски предания, подкрепяни от някои специалисти, именно това е митичният остров на Калипсо – Огигия, описан в Одисея от Омир.

Калипсо била нимфа, владетелка на острова, която спасила Одисей след корабокрушение и го приютила за цели 7 години, с надеждата, че той ще стане неин съпруг. Тя дори му обещала безсмъртие, ако остане при нея, но не могла да го накара да забрави родината си. Богинята Атина се застъпила за Одисей пред Зевс и той изпратил Хермес да предаде заповедта му на Калипсо и да го освободи.

Има и българска следа в тази история. В “Regno de gli Slavi” – големия труд върху историята на славяните, публикуван от Мавро Орбини през 1601 г., се твърди, че град Преслав в Северна България е не друг, а самият древен Огигия. Орбини, който е бил бенедиктински абат, пише, че цар Симеон е построил своята столица Преслав на мястото на древния Огигия.

Самото име на Калипсо има интересна етимология – то се извежда от гръцкото Καλυψώ, което е бъдеще време от глагола Καλυптώ – крия се.

Днес легендарният остров е спокойно, дори затънтено място, но все пак потънало в мистика. Барокови църкви и стари каменни селски къщи са разпръснати из провинцията. Пейзажът предлага смайващи гледки и безкрайни възможности за екскурзии, както и някои от най-добрите места за гмуркане в Средиземно море.

Островът буквално е пълен с исторически забележителности, крепости и невероятни панорами, както и един от най-добре запазените праисторически храмове на архипелага, Джгантия.

Тук можете да откриете истинската магия на плуването, гмуркането и да се наслаждавате на всичко, което морето с тюркоазени води предлага.
Съвсем близо до Гозо е малкият остро Комино, на който има само един хотел, иначе е необитаем и заобиколен от най-ослепителните и прозрачни води в Средиземно море. През зимата Комино е чудесно място за пешеходни разходки и фенове на фотографията. Без градски райони или автомобили, без замърсяване или шум – просто тишина и спокойствие.