Как може само от покупките в супермаркета да се разбере, дали една жена е бременна? Как да се определи, кои училища лъжат с резултатите от тестове? На тези и много други въпроси отговор дава статистиката.

assessoria-marketing-digital-porto-alegreЗа статистиката и употребата ѝ във всекидневния живот се разказва в книгата на Чарлз Уилън «Гола статистика». Ето някои любопитни извадки от нея:

Как Netflix избира филмите?

Netflix е американска компания,вече известна и в България с филмите, които предлага. Препоръките на компанията за всеки отделен зрител, абониран за нея, удивляват открай време с високата степен на попадения „точно в десетката“, както се казва. Всъщност, всичко е въпрос на майсторско използване на статистически данни.

Процесът протича по следния начин. Зрителят на Netflix поставя рейтинг на филма, който е гледал, а специален софтуер запомня тази оценка. След това програмата търси потребители, които са поставили на този филм същата оценка и избира от филмите, които те са гледали, оценените високо от тях. След това тези филми се препоръчват на абоната.

 Как един супермаркет разбира, че сте бременна?

Тази история е още по-интересна. В супермаркет от известна верига веднъж дошъл мъж, който се оплакал на мениджъра от досадна реклама. В пощенската им кутия започнали постоянно да пристигат брошури с предложения за различни стоки за бъдещи майки. Но дъщерята на този господин била едва на 18 години и бременността изобщо не била на дневен ред в семейството. Мениджърът поднесъл своите извинения.

Но след няколко дена същият мъж позвънил в магазина и на свой ред се извинил на мениджъра, тъй като дъщеря му все пак се оказала бременна. Как пиар специалистите на компанията са успели да разберат за бременността преди членовете на семейството? Това отново е работа на статистиката. В компанията имали съставен списък от двадесетина продукта, купувани предимно от бременни жени, които фигурирали в регистъра на постоянните клиенти на магазина. Покупките на всеки нов клиент се анализирали  и съпоставяли с въпросния списък от стоки (и с останалите списъци, разбира се). Ако позициите съвпадали, това водело специалистите до съответните логични изводи и те изпращали подходящите рекламни материали.

Резултатите от тестове в училище

Статистиката не дава еднозначни отговори, които да може да се използват като железни доказателства. Но тя определя степента на възможност на едни или други резултати, основавайки се на Теорията на вероятностите. Например, ако в тестовете на учениците има определен брой поправени неправилни отговори, това говори за възможни манипулации от страна на преподавателите. Но само ако има съществено превишение на нормата, това може да послужи за сигнал за недобросъвестна работа.

Друг пример е случаят, при който много ученици са отговорили на въпросите еднакво неправилно. Това с голяма степен на вероятност означава, че всички са преписали неправилния отговор от един ученик.