Английски инженери създадоха технология, позволяваща при необходимост да бъдат поправяни крилата на самолета в процеса на полет. Докато пътниците прекарват приятно времето си на борда, микропукнатините в обшивката ще се затягат и запълват сами.

craftНовата технология бе представена на заседание на Лондонското кралско общество от екип учени от Бристолския университет. Учените работили над разработката под ръководството на професор Дънкан Уас в течение на три години. Проф. Уас смята, че материалът може реално да се появи на пазара в близките 5–10 години.

Учените работили над модификация на композитния материал на основата на въглеродно влакно, здрав и лек материал, който днес се използва широко в производството на различни части и предмети – от самолетни крила до тенис ракети и велосипеди. Професор Уас и неговият екип съвместно с авиокосмически инженери искали да изяснят, възможно ли е да бъде предотвратено възникването на микропукнатини върху крилата и фюзелажа на самолета, които по принцип е много трудно да бъдат открити.

Учените открили решение на проблема, след като се вдъхновили от принципа на самоизцеление на човешкия организъм. «Хората нямат дебела кожа, която да ги защитава от външни наранявания. Ако се порежем, от раната потича кръв и след известно време на повърхността се образува коричка, което спомага за зарастването. Ние създадохме технология, работеща на подобен принцип», отбелязва професор Уас. Във въглеродния материал се добавят миниатюрни кухи микросфери — външно приличащи на прах – разрушавайки се, те изпускат «зарастваща» течност, която на свой ред прониква в образувалите се пукнатини и под действие на катализатор се превръща в твърдо вещество. В зависимост от температурата на околната среда за възстановяване на повърхността са нужни от няколко часа до едно денонощие. При това технологията работи дори по време на полет. В хода на лабораторните изследвания учените потвърдили, че възстановената повърхност остава също толкова здрава, колкото е била първоначално. Освен това, по думите на технолозите, разработената от тях структура ще ускори проверката на състоянието и ремонта на самолетите, тъй като в праха може да бъде поставен оцветител, който да разкрие наличието на пукнатини. Подобни технологии на самовъзстановяване се разработват активно още от 2001 година. Според експертите, те позволяват създаването на здрави и дълговечни материали при относително ниска себестойност. Така например, самовъзстановяващи се материали може да бъдат използвани за производство на детайли на автомобили, самолети и велосипеди, спортни уреди, екрани на мобилни телефони и дори за лак за нокти.

Източник: The Independent