Ултрамодерният дизайн на новата разработка наподобява повече луксозна лимузина, отколкото автобус. Но транспортното средство, задвижвано от акумулатори, е регистрирано в Холандия именно като автобус.

3337Името на возилото е Wubbo Ockels Superbus. Автомобилът разполага с 16 врати и може да превозва до 23 пътници. Освен това може да развие скорост до 250 км/ч.

В плановете на компанията, произвела супербуса, е да го използва за превоз на хора на големи разстояния, като пътуванията ще се осъществяват не по разписание, а след предварителна поръчка.

Супербусът е разработен от инженери от Техническия университет Делфт в Холандия в рамките на програма за конструиране на високоскоростни електрически автобуси. Дължината на електробуса е 15 метра. Той се задвижва с помощта на електродвигател, работещ с акумулатори, чийто заряд стига за 215 километра преход. В проекта вече са инвестирани около 7 милиона евро.

Тъй като и трите моста на супербуса са снабдени с колела за завиване, радиусът на завой за дългата машина е поразително малък. Друга особеност на окачването е, че на специално подготвено трасе корпусът се притиска максимално близо до пътното платно, а върху обикновени пътища се издига на разстояние от 43 см. Докато текат тестовите изпитания на супербуса, вече завършва строителството на специална скоростна магистрала Дубай — Абу-Даби, по която ще са първите курсове на луксозното возило.

Superbus-II