Физиолози изясниха, че някои особености на поведението на мъжете и жените се дължат на фундаментално различие в устройството на главния мозък. При жените са по-силно развити връзките между двете мозъчни полукълба, а при мъжете – вътре в самите полукълба.

Статия за откритието е публикувана от американските неврофизиолози от Пенсилванския университет в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

В мащабното изследване участвали 949 млади доброволци от двата пола на възраст от 8 до 22 години. С помощта на дифузна тензорна визуализация физиолозите изучавали техния функционален и структурен мозъчен конектом (connectome)така се нарича (по аналогия с геном) съвкупността от връзки между различните участъци на мозъка.

Статистическият анализ на различията в конектома при младежите и девойките показал, че при представителите от мъжки пол връзките вървят основно надлъжно, без да излизат от пределите на едното или другото полукълбо, а при жените те вървят напречно, свързвайки двете полукълба. Учените оценяват откритото различие в архитектурата на мозъка на жените и мъжете като «фундаментално».

Тези различия в строежа на мозъка на мъжете и жените се проявяват в една и съща възраст, в периода на полово съзряване и влияят на особеностите на психиката. Учените провели с доброволците редица когнитивни тестове, които показали, че жените са: по-внимателни, имат по-добре развита памет за думи и лица, а също навици за общуване; при мъжете по-добре стоят нещата с пространственото мислене и сензорно-моторните реакции.

«Детайлните карти на конектомите на мозъка помагат не само по-добре да разберем разликата в мисленето между мъжа и жената, но и причините за някои неврологични разстройства, често свързани с пола», обяснява Рубин Гур, един от авторите на разработката.