Големите промени в живота, като например покупката на жилище или смяната на работа, безусловно предизвикват стрес. Но именно в такива моменти човек е отворен най-много за нови идеи и знания. Нещо повече, това е времето, в което имаме най-високи шансове да преодолеем вредните навици като пушенето, например.

moving-stress-freeПсихолози от Университета в Бат, Великобритания проведоха изследване с помощта на 800 доброволци от град Питърбъро в графство Кембриджшър. Около 50% от тях били сменили жилището си в последната половин година.

В началото на експеримента учените разяснили на доброволците, какви са ползите от екологичния начин на живот. На хората били раздадени и списъци със сайтове, съдържащи полезна информация по темата: как да намалят потреблението на електроенергия и вода, как да третират правилно отпадъците и т.н.

На доброволците периодично били раздавани и екологични средства за почистване, семена на плодове и цветя, както и уреди за следене на разхода на вода в къщата и разписания на обществения транспорт. По време на изследването и осем седмици след неговото завършване хората трябвало да се отчитат, кои от препоръчаните принципи са спазвали и дали изобщо са ги съблюдавали.

Оказало се, че най-често преминавали към екологичен начин на живот тези, които скоро са се преместили в нов дом. Това позволило на учените да направят извода, че големите промени в живота са благоприятна почва за други, не толкова мащабни, но полезни начинания, в това число борбата с вредните навици, като например, пушенето, преяждането и т.н. При това психолозите отбелязват, че новите навици се формират много по-лесно в първите три месеца след сериозната промяна.

Източник: The Telegraph