Арахнофобията (страхът от паяци) може би е заложена в нашата ДНК, а формирането ѝ е настъпило в процеса на човешката еволюция.

arachnophobiaХипотезата е на учени от Колумбийския университет в Ню Йорк. Преди милиони години паяците са били заплаха за човека, затова способността да ги забелязваш бързо се е превърнала в еволюционна необходимост. Според учените, това може да обясни, защо хората днес изпитват такъв, наглед ирационален страх даже от най-безобидните насекоми. За далечните ни предци най-опасни са били паяци от вида на Черната вдовица – малки насекоми, които е трудно да бъдат забелязани. «Отровните паякообразни са населявали Африка дълго преди появата на хоминидите и са съществували там десетки милиони години, обяснява Джошуа Ню от Колумбийския университет. — Дори да не е смъртоносно, ухапването на паяк от вида на Черната вдовица е можело да остави нашите предци в недееспособно състояние за няколко дни или дори седмици, което ги е подлагало на страшна опасност. Затова подобрените бдителност и способността колкото се може по-бързо да бъде открит паякът, били значително еволюционно преимущество».

В хода на изследването учените проверили скоростта на човешката реакция спрямо паяци в сравнение с други дразнители. В опита взели участие над 250 души. На доброволците предложили да гледат поредица абстрактни картинки на компютърен монитор. Сред тях имало и изображения, предизвикващи страх или отвращение. В крайна сметка, изследването показало, че хората най-бързо идентифицират изображения, приличащи по форма на паяци, а не, например, на мухи или на игла.

Впрочем, не всички учени са съгласни с теорията, че страхът от паяци е по рождение. Например, професорът по психология от Плимутския университет във Великобритания Джон Мей предполага, че паяците са неприятни на човека поради тъмния цвят и мъхестите крака, а също и защото тези насекоми се движат бързо и непредсказуемо. За разлика от учените от Колумбийския университет Мей смята, че страхът от паяци се развива на основата на социалната обусловеност. Според него, децата имат по-големи шансове да станат арахнофоби, ако видят, че родителите им, или братята и сестрите им реагират остро при вида на тези насекоми.

Източник: The Independent