На 27 декември Светата православна църква почита паметта на Свети първомъченик Стефан – първия християнски мъченик, великомъченик за християнската вяра.

1357705-candles-in-churchСлед Възнесението на Христос били избрани 7 души дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан. Като ревностен радетел и разпространител на Христовото учение, той бил несправедливо обвинен от юдейските началници, че хули Бога и пристъпва Мойсеевия закон. Обезпокоени от нарастването на броя на християните, юдейските старейшини насъскват народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Мойсеевия закон. Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да хвърля камъни по него. Преди да издъхне, светецът се обръща към небето: „Господи, не им зачитай този грях!“ Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През V век част от мощите му са открити и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Според народните традиции Стефановден „затваря кръга“ на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта. На Стефановден младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

Имен ден празнуват всички, които носят името Стефан (гр. Венец), Стефка, Венцислав, Венета, Станимир, Стоян, Стамат, Запрян, Стоянка, Стойно, Стойко, Стойне, Стойна, Стоил, Стоимен, Стамен, Цанка, Цонка, Цонко, Соня, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава.