Първият коренен американец, стъпил на европейска земя, може би е бил жена, пленена от викингите, когато преди повече от хиляда години открили Новия свят.

Исландската сага за Ерик Червения, който заселва Гренландия, разказва как синът на Ерик – Лейф, открива западна земя, пълна с „житни ниви и лози“, наречена от него Винланд (според изследователи това е Северна Америка).

Научно-изследователският съвет на Испания (няма грешка, на Испания, б.ред.) проведе генетичен анализ на осемдесет съвременни исландци. Както се очаквало, повечето линии на митохондриалната ДНК се оказали аналогични на тези, които се наблюдават при населението на Британските острови и Скандинавия, но за изненада на учените била открита и линия, отнасяща се към хаплогрупа C1 – една от малкото линии в ДНК-то на първите заселници на Америка, дошли от Източна Азия преди около 14 хиляди години.

Първоначалното предположению, че тази линия е проникнала в Исландия заедно със съвременни азиатски емигранти била отхвърлена, след като било установено, че последната възможна дата за появата на тази линия в исландската ДНК  е 1700 година. Така възникнала интригуващата хипотеза, да се свържат исландските C1 линии с пътешествията на викингите в Америка през X век.

Най-удивителното е, че исландската C1-линия не принадлежи на нито една от четирите известни подгрупи на хаплогрупата C1, принадлежащи на коренните американци (C1b, C1c и C1d) и азиатците C1a). Засега това е единственият известен член на новата подгрупа C1e.

Изследователите засега се въздържат от подобни твърде далеч отиващи, категорични изводи, като този, че исландците произлизат от американоидите, или че част от исландците се явяват потомци на коренни американци, доведени в Европа от викингите.

Макар и най-вероятната хипотеза да е именно тази за американския произход на C1, не трябва да се изключва възможността и за азиатски и европейски корени на тази линия. Например, може да се предположи, че C1 просто е слабо распространена в Европа, а в Исландия нейната честота се е повишила в условията на изолация на сравнително неголямото й население.

Филогенетично дърво на хаплогрупата C1.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието American Journal of Physical Anthropology.

Източник: Discovery.