Ако не знаете, 2016 година ще е високосна. Ето някои народни поверия, които могат да обяснят различни видове неудачи, сполетявали ни през високосни години и да ни предпазят от „грешни решения“.

zodiac-calender-big-image-1-blogspot_1421146298_725x725-300x292На първо място, не бива да се развеждаме. Наблюденията на старите хора (НСИ ряпа да яде) сочат, че тези, които се развеждат през високосна година, след това по-трудно създават ново семейство. По аналогия, вероятно, не е препоръчително и да се сключва брак, но „забраната“ се отнася само за 29 февруари и целия месец май. Изобщо 29 февруари е със забранителен режим според народните вярвания – на този ден не бива да сключваме сделки, да водим преговори, да правим планове за бъдещето, не трябва да започваме строеж на нова къща, да се местим в друг град или в друго жилище и прочее сериозни неща. Един от начините да надвием лошата карма е да сменим златото със сребро. На Балканите е прието, през високосна година, вместо златна паричка на шапката на новороденото да се пришива сребърна, а на булките да не се дават пендари, а „бели“ пари.

Не е препоръчително – за цялата година – да сменяме работата си (ако това зависи от нас, разбира се), да вземаме големи суми назаем, да купуваме и продаваме недвижима собственост, да правим ремонти и т.н. Пълен застой, с една дума.

Но, високосната година си има и добри страни – например, децата, родени през такава година, гарантирано ще бъдат щастливи, а тези, които са се появили на бял свят на 29 февруари, могат да не се страхуват от пожари и наводнения, тъй като стихиите няма да ги засегнат и освен това някои от тях може да притежават ясновидска дарба.

А за всички останали – знайте, че когато завали първият дъжд през високосната година, е добре човек да се разходи под падащите капки за щастие и успех.

PS. Не ходете и за гъби. Смята се, че през високосна година те събират много негативна енергия. А преди да вземете важно решение, застанете по залез слънце с лице на запад и кажете на глас: „Високосна година, остави за себе си лошото, а за мен – само добро.“