Режисьорите Стивън Спилбърг и Джордж Лукас заявиха, че киноиндустрията в сегашния й вид е заплашена от крах. Както съобщава The Hollywood Reporter, режисьорите очакват кардинални промени в тази област и то в най-скоро време.

Както обяснява Спилбърг, за това ще е достатъчно няколко филма с бюджет от 250 млн. долара да се провалят в бокс офиса (т.е. в касовите приходи от билети). При това вероятността за такова развитие на събитията бе определана от режисьора като крайно висока. По неговите думи, на много млади кинематографисти не достига чувство за мярка, което в съчетание с други фактори неизбежно ще доведе до провали на високобюджетни продукции.

Според режисьора това може да стане причина за съществени промени в киноиндустрията – като начало до диференциация на цените на билетите в кинотеатрите. Ако в момента билетите за всички филми се продават общо взето на една цена, то скоро, според Спилбърг, гледането на поредната част на блокбастъра «Железният човек» ще струва на зрителя условните 25 долара, докато биографични филми от рода на неговия «Линкълн» ще могат да се гледат за седем.

Лукас е съгласен с колегата си и не изключва, че в бъдеще киноиндустрията може да премине на бродуейския модел за разпространение — тоест, филмите ще излизат по-рядко, но всяка лента ще се върти по екраните около година, а билетите в киното ще бъдат съпоставими по цена с тези в театъра. Спилбърг подкрепя тезата с припомняне, че неговият филм «Извънземното» от 1982 г. бил показван в кината година и четири мекеца.

Освен това, според двамата режисьора филмовите премиери могат да се пускат едновременно на голям екран и по тв каналите, като Лукас смята такъв модел за много привлекателен. Според него сегашното положение на кинопазара, характеризиращо се с повишаващи се бюджети на филмите и стремеж на продуцентите да направят масов продукт, постепенно изкарва кабелните оператори като по-ефикасно средство за взаимодействие на нишовите режисьори с целева аудитория.

Режисьорите развиха своите тези пред студенти от факултета по кинематография в Университета в Южна Калифорния послучай откриване на нов учебен корпус. Спилбърг и Лукас не пропуснаха да предупредят студентите, че те навлизат в киноиндустрията във времена, когато дори и опитни и признати режисьори трудно постигат широко разпространение на своите филми.

Като пример Спилбърг дава своя филм «Линкълн», за който е имало вероятност да тръгне направо по канала HBO, пропускайки кинопрожекциите. Режисьорът успял да се договори за завъртане на филма на голям екран с голям труд – нещо повече, на Спилбърг се наложило за целта да продаде част от собствената си кинокомпания. Същите трудности срещнал и Лукас при договарянето за киноразпространение на продуцирания от него филм «Червени опашки» за американските летци от Втората световна война.