Изследователи от университета в Шефилд (Великобритания) са установили, че самочувствието на подрастващите може да зависи от времето, прекарано в интернет.

o-KIDS-AND-SMARTPHONES-facebook-1500x1000Колкото повече децата прекарват времето си в популярните социални мрежи (Instagram, Facebook и WhatsApp) , толкова по-малко са доволни от живота си. Учените ще представят резултатите от проучването на годишната конференция на Кралското икономическо дружество в Бристол, накратко за техните доклади пише Гардиън .

В изследването са участвали четири хиляди деца на възраст от 10 до 15 години. Те са били помолени да оценят своята удовлетвореност от различните аспекти на живота по скалата до седем. Оказало се, че само един час на ден, прекаран в социалните мрежи, намалява с 14% вероятността детето да се радва на своето представяне в училище, на външния си вид или на това, да бъде със семейството си.

Това е три пъти повече от отчитаното от други изследвания негативно въздействие върху емоционалното състояние на децата, живеещи с разведени родители.

Интересно е и това, че момичетата са по-чувствителни към социалните мрежи: вследствие на общуването в интернет, те започват да отделят повече внимание на външния си вид и популярност в училище. Според авторите, най-уязвими са неуверените в себе си деца.