Известно е, че вятърните и самолетни турбини и изобщо пропелерите с витла създават много шум при работа, поради възникващите въздушни завихряния. Американски изследователи решиха да открият решение на този проблем с помощта на … совите.

barn_owl_excellentСовите умеят да ловуват безшумно. Те могат да долетят до жертвата по такъв начин, че тя да не забележи нищо до фаталния момент. Това е възможно поради особената конструкция на крилата на совата. На предния им край е разположен остър гребен. При мах на крилата той спира потока насрещен въздух, отклонявайки го встрани и по този начин намалява шума. На задния край на крилата совата има нещо подобно на ресни, които разсейват завихрянето на въздуха. Именно този механизъм заинтригувал учените от Политехническия университет във Вирджиния, Университета Лихай в Пенсилвания и Атлантическия университет във Флорида. Съвместно с изследователи от Кеймбридж те решили, използвайки микроскопи с висока резолюция да изяснят: възможно ли е да се пресъздаде механизма, обезпечаващ намаление на шума?

Според резултатите от изследването на структурата на крилата на совите учените, с помощта на 3D-принтер създали специално пластмасово покритие. След нанасяне върху витлата на турбините, то разсейвало произвеждания от тях шум. В хода на изпитанията било установено, че шумът на витлата намалява с 10 децибела, без това да вреди на аеродинамиката.

Това не е много, но учените подчертават, че изпитанията са били проведени в лаборатория с модели. Според технолозите, ако се използва разработеното покритие за витла на истински турбини, работещи на много по-високи скорости, нивото на шума няма да се вдигне, а и ще се произвежда повече енергия като краен резултат.

Изследователите възнамеряват да проверят, как ще работи покритието след нанасяне върху витлата на пълномащабни вятърни турбини и пропелери на самолети. Разбира се, това ще е доста сложно за изпълнение, тъй като трябва да бъде одобрено от редица контролни органи.

Източник: CNBC