Сняг, който става за ядене, е най-новото оригинално ястие в менюто, специално съставено за периода на рождественските празници в знаменития ресторант The Fat Duck („Тлъстата патица“). Собственикът на намиращия се в предградията на Лондон ресторант, Хестън Блументал, който е известен кулинар и главен готвач, съобщи неотдавна за създаването на необичайното ястие.

Той е подготвил за клиентите си и други удивителни гастрономически новости, като например „винени бонбони”. Съставът им, естествено, е тайна, но вече са известни названията им – „Коледна елха“, и „Злато, тамян и смирна“.

Интригуващото меню е съпроводено с  подобаващо внушителни цени. „Стойността на празничната вечеря е 480 долара на човек“, отбелязва Блументал.

Заведението е разположено в селцето Брей, графство Бъркшир, което вече влиза в предградията на Лондон, в непосредствена близост до замъка Уиндзор, резиденцията на британските монарси.

Ресторантът The Fat Duck е един от световните лидери в новото направление на кулинарията, така наречената „молекулярна“ кухня. Различните ястия, които трябва да отговарят на изискванията за качество в най-висока степен, се готвят в кухня, приличаща повече на научна лаборатория.

Ресторантът получи световна известност след като Блументал приготви каша от охлюви и сладолед от риба.

В историята на заведението има и „тъмни” страници. През февруари 2009 г. се разрази голям скандал, след като 529 посетители на „Тлъстата патица“ станаха жертва на развалени стриди.

Администрацията обясни случая с проблеми в канализацията и неспазване на правилата за хигиена от страна на персонала. Тогава ресторантът дори затвори за известно време, но скоро след това отново започна да радва своите гости с изискани блюда.

Миналата година „Tлъстата патица” отпразнува своя 60-годишен юбилей.