Геолози установиха, че пълната инверсия на магнитното поле на Земята, при която южният и северният магнитни полюси сменят местата си, протича много по-бързо, отколкото се смяташе досега. Според учените промяната може да протече в рамките на едно човешко поколение.

magnetic.weather1Резултатите от изследването, проведено от американски учени от Калифорнийския университет, Бъркли, бяха публикувани в списание Geophysical Journal International.

На специалистите е известно, че в миналото направлението на магнитното поле на Земята се е сменяло нееднократно. Това явление, чиито причини все още не са известни, е настъпвало с различна периодичност – за последните 83 милиона години инверсията се е случвала 184 пъти. Досега се смяташе, че изменението на магнитното поле отнема много дълъг период от време, но авторите на статията доказват, че то може да протече в рекордно бързи срокове.

Учените дойдоха до този извод, изучавайки утаечни пластове на древно езеро, разположено в Апенините, на изток от Рим. Утайките тук са се натрупвали със скорост 0,2 милиметра на година, без особени прекъсвания. Периодично в езерото е попадала пепел от вулканите, влизащи в римската вулканична провинция (към тях се отнася, например, Везувий).

Изхождайки от съотношението на изотопите, авторите на статията изчислили точната възраст на отлаганията, а по характера на тяхното намагнитване детайлно проследили еволюцията на магнитното поле на Земята за последния един милион години. Изяснило се, че последната му инверсия е настъпила точно преди 786 хиляди години, макар че по-рано специалистите предполагаха по широк диапазон, в който е настъпила – от 770 до 795 хиляди години назад.

Инверсията е била предшествана от интервал от нестабилност на полето, продължил около 6 хиляди години. През това време е имало два периода от по 2 хиляди години, когато интензивността на магнитното поле е отслабвала рязко. В края на втория отрязък южният и северният полюси са направили бързо преобръщане на 180 градуса, като те са «скачали» по планетата със скорост от два градуса на година. Следователно, цялата инверсия е отнела по-малко от сто години.

Според изследователите, следващият път магнитното поле може да се смени също толкова бързо. Представителите на поколението, пред чиито очи ще се случи това, към края на живота си ще видят, че магнитната стрелка на компаса ще сочи не на север, както е било при тяхното раждане, а на юг. Учените не могат да кажат, кога точно ще настъпи инверсията, но вече е ясно, че тя ще има пагубен ефект върху електрониката.

Според скорошни наблюдения на американски учени, земното магнитно поле е на път да смени поляритета си и това може да се случи по-скоро от очакваното. Магнитното поле на Земята отслабва десет пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега – с пет процента за десет години, а не с пет процента на един век. Това означава неизбежна смяна на полюсите, като този процес може да започне преди да са изминали 2000 години.

Експертите признават, че не разбират напълно какво предизвиква геомагнитното обръщане, но наблюдават планетата за признаци за промяна.

„Както с ураганите, не е възможно да се прогнозира кога точно ще започне обръщането, дори и да разбираш законите на физиката“ – каза Гари Глацмейър от университета на Калифорния в Санта Крус пред сп. „Сайънтифик Американ“.

Първи за престояща смяна на полюсите на планетата заговарят японски учени преди 16 години. Магнитното поле на Земята е започнало да отслабва преди 2000 години, смятат те. Рязко спадане на неговата напрегнатост е отбелязано преди 500 години. Този процес особено се е засилил през последните 50 г. А от 1994 г. са започнали мощни флуктуации (колебания) на полюсите. Учените констатират, че цялата геодинамична система на нашата планета работи така, сякаш полюсите скоро ще сменят местата си.

Южният магнитен полюс на Земята е започнал да се „разхожда“ от своето фиксирано място на стотици километри. Преместването на магнитните полюси се регистрира от 1885 г. За последните 100 г. магнитният полюс в Южното полукълбо се е преместил почти с 900 км и сега е в Индийския океан.

Колкото до Северния магнитен полюс, то от момента на неговото откриване от Джеймс Рос през 1931 г. той половин век се е премествал със скорост 10 км на година в северозападна посока, казва М. Савин, доктор на физико-математическите науки. От 80-те години скоростта на преместване се е увеличила няколко пъти, достигайки в началото на XXI век абсолютен максимум – около 40 км/година. Така че през текущия век той може да напусне Канада и да се окаже на бреговете на Сибир.