Според пресмятания на учени децата се усмихват и смеят около 300 пъти на ден, докато възрастните правят това само 15-20 пъти.

Многочислени изследвания доказват факта, че положителните емоции оказват благотворно влияние на човешкото здраве, укрепвайки веговия имунитет. Оказва се, че смехът е задължително условие за за хармоничното развитие на децата в най-ранните етапи от живота им.

Резултатите от експеримента, проведен от учени от САЩ, показали, че по време на смях при децата се активизират областите в главния мозък, свързани с развитието на творческите способности и формирането на креативно мислене. При това въпросният процес протича едновременно в двете мозъчни полукълба за разлика от възрастните, при които се наблюдава повишена активност само в лявото полукълбо.

Авторите на изследването са уверени, че положителните емоции са просто необходими за пълноценното и правилно развитие на най-малките. И от тяхното количество зависи хармоничното им израстване. Затова специалистите препоръчват на родителите им  да осигуряват достатъчни порции смях на детето си, така например, като го водят на цирк или куклен театър, да гледат заедно атимационни филмчета или да участват в игрите им.