От 7 до 10 март 2012 в гр. Биловец, Чешка република, се проведе 20-ият Международен математически дуел. Това състезание с 20-годишна история е започнало като двустранен „дуел” между отбори на Чехия и Полша, от където е дошло и името.

Въпреки, че броят на участниците постепенно нараства, състезанието запазва името си. В това издание на състезанието участваха училищни отбори от Чехия, Полша, Италия, Австрия, Румъния и за първи път – България. За отбора на Софийска математическа гимназия това бе първо участие в европейски математически турнир. Състезанието се провежда всяка година в различен град и различна държава.

Домакин тази година беше Математическата гимназия „М. Коперник” със съдействието на Природоматематическия факултет към Палацки университет в Оломоуц. Отборът на СМГ, съставен от 12 участника от трите възрастови групи, бе представен от Теодор Маринов, Иван Божилов, Иво Кортезов, Никола Константинов, Велина Иванова, Владимира Суванджиева, Емилиян Рогачев, Александър Тенев, Деница Маркова, Даниел Атанасов, Виолета Найденова, Димитър Ружев. Техни учители са Красимира Петрова, Линка Минчева, Елена Станчева, Ирина Шаркова, Велико Колев и Илиана Цветкова. По покана на домакините заедно с отбора пътуваше и група учители по математика. Те имаха възможност да се запознаят с математици от участващите държави, да обменят идеи и да поставят основите на бъдещо сътрудничество.

Представянето на учениците беше отлично – първи места в индивидуалното състезание за Никола Константинов, Велина Иванова, Владимира Суванджиева, Емилиян Рогачев, Деница Маркова, Даниел Атанасов и Виолета Найденова. На отборния етап сме първи в категории В и С и втори, след Румъния, в категория А.

Освен невероятното преживяване по време на състезанието учениците имаха възможност да посетят и местните забележителности. Разходиха се из близкия университетски град Острава, където се насладиха на невероятна гледка над града от кулата на общината. Успяха да се докоснат до местната култура и традиции, посещавайки два от популярните чешки замъка (“Kunín Castle” и “Nový Jičín”). Замъкът Кунин, построен през ХVІІІ век, е един от малкото изцяло запазени (включително и интериора) замъци. Учениците успяха да научат нови факти за историята на двата замъка от интересните разкази на екскурзоводите.

След успешното състезание, на път за България, групата се спря в град Олумоуц. Град с богата история, където учениците имаха възможност да се насладят на архитектурата на катедралата “св. Вацлав”. Наблюдаваха шоуто на астрономическия часовник в центъра на града, както и невероятната златна колекция в местния музей.

След невероятна седмица, учениците от Софийска математическа гимназия, отново се завърнаха в България с множество медали и невероятни спомени от поредното международно състезание.