Американски учени извършиха значителен пробив в областта на създаване на нов тип ефикасно средство срещу оплешивяване. Съвършено случайно изследователи установиха, че блокирането на активността на определен фермент от лекарства за рак и артрит заставят космените фоликули достатъчно бързо да излязат от състоянието на покой и да произвеждат косми.

lead_largeОткритието станало докато сътрудници от Колумбийския университет се занимавали с търсене на нови средства за лечение на алопеция ареата. Алопеция ареата представлява патологичен процес, който води до опадане на косата поради повреда на клетките на корените, причинена от фактори на имунната защита. В процеса на експеримента учените работили с два известни препарата за други заболявания. Съпътстващ ефект при тях бил пълната блокировка на влиянието на ферментите янус-киназа в космените фоликули. Резултатите от изследването показали, че в случай на прием на тези препарати, те са способни да отключат сигнали, които се явяват причина за автоимунна реакция. При такива условия у част от пациентите се възстановил нормалният растеж на косата.

Вниманието на учените било привлечено от това, че препаратът действал много по-ефикасно, когато го нанасяли върху кожата. В рамките на напълно нов проект били проведени експерименти с мишки, страдащи от олисяване. След завършване на петдневна терапия, в течение на следващите десет дена козината на животните започнала да расте, а след третата седмица тя се възстановила напълно. Интересно е, че същата терапия показала прекрасни резултати и в случая на обработка на човешки фоликули.

Според учените инхибиторите янус-киназа имитират нормалния, естествен цикъл на космените фоликули. Когато е в норма въпросният фермент потапя фоликулите в състояние на покой, а ако ферментът се блокира, то активността на луковиците веднага започва да се повишава.

Изследователите отбелязват, че химическите съединения, които са способни да активизират фоликулите не са толкова много. Част от препаратите дават само частичен ефект, провокирайки незначителен растеж на косми. А толкова мощно въздействие като наблюдаваното не притежава нито един от използваните в момента препарати за тази цел.

Източник: Gizmag