Американската компания, станала популярна с идеята да се захване с добив на полезни изкопаеми от астероиди, ще отправи още през 2015 г. в космоса първите апарати-разузнавачи. Те ще търсят в близост до Земята астероиди, пригодни за разработка.

Ръководителите на компанията Deep Space Industries (DSI) разказаха за своите планове на специална пресконференция, която се състоя в Музея на авиацията в Санта Моника, щата Калифорния.

DSI планира да преработва още в космоса астероидното вещество в гориво и резервни части за космическите апарати. Детайлите, предназначени за ремонт на спътниците, ще бъдат «отпечатвани» в условия на безтегловност с помощта на специален 3D-принтер, който ще пръска метален прах слой върху слой.

Компанията смята да обърне особено внимание на астероидите, съдържащи метан и никелова руда. За да открие такива, още в 2015 г. DSI ще изпрати в космоса няколко апарата FireFly. С цел икономия на средства тези разузнавачи с маса само 25 килограма и срок на действие около 6 месеца, ще бъдат изстрелвани заедно с търговски спътници.

Необходимите технологии вече съществуват

Следващата крачка ще бъде изстрелването на по-големите 32-килограмови аппарати DragonFly. Всеки от тях, след като работи в космоса 2-4 години, ще може да достави на Земята до 45 килограма астероидно вещество. Предполага се, че DragonFly ще бъдат изпратени в космоса през 2016 година, а още към 2020 година DSI смята, че начинанието й ще започне да има търговска възвръщаемост.

Общата стойност на реализацията на първия етап на проекта, мисията FireFly, ще бъде около 20 милиона долара. Половината от тази сума компанията планира да покрие за сметка на помощта на американското правителство и изследователските институти, останалата част от средствата ще бъдат вложения на спонсори и търговски инвеститори.

«В бизнес-плана на DSI няма нищо, което да излиза от рамките на вече съществуващите технологии. Макар и те да не са били разработвани за тези цели, които преследваме ние, фундаменталните технологии вече са на наше разположение», обяснява Джон Манкинс, технически директор на компанията, който по-рано е работил в Лабораторията за реактивно движение на NASA.