Столичните деца могат да се включат в скаутски лагери и ферми през лятото, организирани от Столичния център за работа с деца. Това каза пред „Монитор“ директорът на центъра Мариана Тафрова.

Скаутските лагери е допълнителна атракция за учениците, участващи във ваканционните занимални във филиалите на центъра за работа с деца в кварталите „Надежда“, „Лозенец“, „Бели брези“ и „Ботунец“.

Последната идея на центъра се нарича „Изграждане на биологична ферма“. „Изпратихме група от нашите ученици край Пловдив, където за един ден се потопиха в живота на селския фермер, разказа Мариана Тафрова. Там учители ги съветвали как да водят здравословен начин на живот и да подбират здравословна храна. „Някои от столичните деца мислеха, че доматите идват само от магазина, а сега вече се научиха да ги садят и дори сами бият масло във фермата“, обясниха организаторите.

Освен селската ферма другата атракция за разнообразяване на градските лагери е скаутски лагер край София. „Идеята е за няколко дни групи от около 30 деца от 5 и 6 клас да се качат в планината над село Лозен и да се откъснат от градската среда“, обясни Мариана Тафрова. Далеч от панелните квартали децата ще се научат да спят в палатка, да палят огън и да се ориентират сред природата.

Летен лагер с велосипедни преходи из Пирин пък организира Туристическата агенция „Марина спорт“. Група между 10 и 15 ученици ще щурмува хижа „Вихрен“ между 26 и 30 юли. По време на похода е организирано спане в палатки и хижа, като цената за дете е 350 лв.

В програмата е включен и инструктор, който ще обяснява на лагеруващите как да си направят къмпинг под открито небе. Децата ще пренощуват на къмпинг Бъндеришката поляна. Друга атракция е поход до най-старото дърво у нас Байкушевата мура, съобщиха организаторите.

Летен лагер с планински преходи до Рилските езера се организира от 2 до 6 август. Планински водачи ще покажат на участниците извора на река Искър ­ Чанак гьол. Водачите ще разкажат за произхода на рилските езера. Изкачвайки връх Зекирица, децата ще видят Скакавишкия водопад, който е втори по височина в България. Осигурено е спане в хижа „Скакавица“, където организаторите са предвидили плуване в минерален басейн.

Екскурзия до Родопите с разходка до природния феномен Чудните мостове е друга възможност за лятната ваканция. В програмата между 9 и 13 август е включен еднодневен излет до Слънчеви поляни и Цириковата църква, където децата да се запознаят с историите на родопските хайдути. Планинските водачи са предвидили в програмата и излет до местността Глухите камъни, а при хубаво време и изкачване на връх Персенк.

При лагерите в планината децата ще се научат да оцеляват в природата – да правят бивак, разпъване на палатки, палене на огън, алпийски възли, долекарска помощ при инцидент или ухапване от насекомо. Малчуганите ще се спускат с маунтинбайк, ще се включат в спортни и логически игри и ще научават за растителните и животинските видове в планините.

„IT Знайко Ваканция“

Летни IT школи организира през юли и август сдружение „Образование и технологии“. Целта на летните лагер-школи, които са наречени „IT Знайко Ваканция“, съчетават лятна почивка на морето или на планината с нова форма на учене, комбинирана с разнообразни игри сред природата.

Освен усвояване на умения за работа с информационни технологии децата ще се учат и как да живеят сред природата и ще ходят на походи в планината или край морето. Школите се организират с подкрепата на „Майкрософт България“.

Занятията с компютър за учениците са съобразени като време и продължителност – не повече от  2 часа на ден.  Организаторите искат да покажат на децата, че могат да се забавляват и без компютър и интернет. Всички дейности са осигурени от екип, включващ учители и преподаватели от ВУЗ, и специалисти – инструктори и аниматори. Предвидени са четири смени за провеждане на IT Знайко Ваканция, като два от лагерите са на море и два – на планина. Датите за морска IT Знайко Ваканция са 12-19 юли 2010 и 19-26 юли 2010. Датите за планинска IT Знайко Ваканция са 1-7 август 2010 и 14-19 август 2010.

Източник: в „Монитор“