Компанията SpaceX проведе нови успешни изпитания на своята ракета за многократна употреба Grasshopper (Скакалец). Този път ракетата се издигна на височина 80.1 м, което близо два пъти повече от предишното постижение. Grasshopper се задържа във въздуха 34 секунди, след което успешно извърши точно кацане.

Това е четвъртият изпитателен полет на Grasshopper. През септември миналата година ракетата за многократна употреба се издигна на височина 2.5 м, през ноември височината вече беше 5.4 м, а през декември ракетата достигна височина от 40 м.

Основателят на SpaceX Елън Мъск смята, че успешните изпитания ще доведат до появата на ново поколение ракети за многократна употреба, които ще позволят на човечеството да се превърне в истинска космическа цивилизация. „Америка никога нямаше да бъде колонизирана, ако корабите не бяха за многократна употреба“, посочва още мултимилионерът.

Grasshopper е базирана на технологии от ракетата Falcon 9 на SpaceX, която беше използвана за достигането на кораба Dragon до Международната космическа станция, но има нов двигател – Merlin 1D, както и четири стоманени „крачета“ за приземяване.