Международните кандидати за обучение в Обединеното кралство ще могат да използват сертификатите на Кеймбридж за владеене на английски език при набиране на необходимите им UCAS точки, с които се състезават за прием в британските университети, съобщиха от Британски съвет, цитирани от dnevnik.bg. Промяната влиза в сила за кандидатстудентската кампания през 2011-та и значително ще увеличи възможностите за хиляди международни студенти, пристигащи в Обединеното кралство всяка година.

Сертификатите на Кеймбридж, които ще се признават при кандидатстване в университетите, са за двете най-високи нива – CAE (Certificate in Advanced English) и CPE (Certificate of Proficiency in English). Според инструкциите на UCAS – организацията, регулираща кандидатстването за висше образование в Обединеното кралство, кандидатите могат да получат различен брой точки, в зависимост от оценката им на съответния изпит.

При сертификата CPE оценка А носи 140 точки, оценка B се равнява на 110 точки, а оценка C e 70 точки. Притежаващите сертификат CAE с оценка A могат да получат 70 точки.

„Всяка година хиляди чуждестранни студенти носят със себе си голямо културно многообразие в британските университети, но е изключително важно те да имат необходимите езикови умения, за да се справят с изискванията на академичния живот. Чрез даването на UCAS точки на напредналите кандидати, които вече са защитили висока степен на езикови умения, университетите ще могат да избират измежду още по-талантливи студенти“, казва д-р Майк Миланович от Cambridge ESOL – отделът на университета Кеймбридж, който провежда изпити по английски за говорещите друг майчин език (English for Speakers of Other Languages).

С провежданите над 3 милиона изпита годишно Кеймбридж е водещата организация за оценка на езиковите умения по английски език в световен мащаб.