Ако искате не само да живеете дълго, но и да изглеждате (и да бъдете) много млад за годините си, трябва да попълните менюто си с продукти, съдържащи селен. Немски учени доказаха, че недостигът на този микроелемент в организма увеличава вероятността от развитие на рак и ускорява процесите на стареене.

Учени от Института по експериментална ендокринология в берлинската клиника „Шарите” в Германия в сътрудничество с изследователи от Техническия университет в Брауншвайг са уверени, че хранителните продукти оказват огромно влияние върху състоянието на човешкото здраве. Специалистите твърдят, че определени вещества в храните могат да позволят на човек да остане дълго време млад и да снижат опасността от ракови заболявания.

Според резултатите от лабораторни изследвания, проведени от немските експерти, присъстващият в кръвта на всеки човек селенопротеин, който отговаря за усвояването на селен от храната, може да се явява решаващ фактор при производствата на други протеини. Последните осигуряват защита на организма от свободните радикали, ето защо недостигът на селенопротеин веднага увеличава риска от възникване на онкологични заболявания. Така, в незащитения от свободни радикали организъм, се активизират процеси на стремително стареене на органи и тъкани.

В момента учените работят над методи, които биха позволили да се поддържа постоянно ниво на селенопротеин в човешкия организъм. Понастоящем оптималните източници на селен са хранителни продукти като яйца (жълтък), аспержи, гъби, царевица, бразилски орехи, скариди и други морски дарове и т.н.