На конференцията Advertitising Week 2011 в Торонто Бари Залцман, изпълнителен директор на Google за медии и платформи в Америка съобщи, че над 99%  от топ рекламодателите основно разчитат на медийна реклама (display ads). Заедно с Нил Моън,  вицепрезидент на компанията по управление на продуктите, който е отговорен и за медийната реклама, Залцман представи пред участниците в конференцията седем предсказания за бъдещето на интернет-рекламата.

1.Google оповести за появата на два нови вида видеореклама в YouTube и предсказа, че половината от цялата медийна реклама ще включва в себе си видео по системата „плащане  за гледане“, като основен фактор в нея ще са самите потребители. Например, в YouTube хората ще могат да пропускат клиповете, които не им харесват, след 5-ата секунда (и рекламодателят няма да плаща за такова „гледане”), или да избират кои три клипа да изгледат.

2. Половината аудитория ще гледа реклама в реално време. Това означава, че определени елементи на рекламата ще се променят в зависимост от местоположението, интересите на зрителя и дори от времето навън. От Google демонстрираха технологията на Teracent, рекламната компания, която неотдавна придобиха. Тази технология променя рекламата на даден автомобил в зависимост от това, дали зрителят се намира на слънчево или дъждовно място, дали е мъж или жена, дали предпочита спорт или шопинг. Според Залцман, тази технология позволява милиони вариации.

3. Google отдавна поддържат позицията за приоритета на мобилните технологии и предричат, че телефонните дисплеи ще станат канал №1 за достъп до интернет към 2015 г. В медийната реклама това означава използването на телефоните за обединяване на рекламата в печатни издания и онлайн-рекламата. Приложението Google Goggles вече позволява на потребителите да заснемат реални предмети или места и веднага да ги търсят в Google. Рано или късно, хората ще могат да направят снимка на реклама в списание (на автомобил например) и веднага да я видят в 3-D формат, да я увеличат и да посетят сайта на производителя.

4. Нов начин на измерване, различен от количеството кликвания. Според Залцман, в близко бъдеще ще може да се измерва всяка възможна маркетингова цел. Освен брой разглеждания и кликвания, новите форми ще включват и „анализ на емоциите“, или „тон“ на коментарите на потребители за конкретен бранд, а също и „географско” измерване, което ще позволи на маркетинговите отдели да проследяват непосредственото увеличение на посетители в даден магазин.

5. Три четвърти от цялата реклама ще бъде социално-интегрирана. Моън предсказва, че всички потребители ще могат да споделят, коментират и оценяват всяка рекламна обява. Вместо едностранно послание от рекламодателите към потребителите, ще се наложи двустранният контакт между бранд и потребител.

6. Динамичната реклама ще представлява половината от всички рекламни кампании. Според Залцман, статичните банери ще останат в миналото. За нагледност, Залцман демонстрира излъчване на живо на конференцията под формата на реклама на страницата на конференцията в интернет.

7.И накрая, пазарът на медийната реклама ще нарасне до $50 млрд.

На въпрос, как всички тези промени ще се отразят на рекламните агенции и на рекламодателите, Залцман и Моън бяха на едно мнение – компанииете ще имат повече време да се концентрират върху креативната част на маркетинговата си кампания, а технологията ще работи вместо тях.