Светът в снимки

Окото на Сахара

Това може да изглежда като снимка от Юпитер, но всъщност се намира на Земята. Структурата Ришат, известна още като „Окото на Сахара“ се намира в Мавритания, насред Сахара, на надморска височина между 400 и 450 м. Диаметърът й е около 50 км и е добре видима от космоса.

Komorebi

Японците имат специална дума : 木漏れ日(Komorebi) за играта на светлината в листата на дърветата и сенките, които се образуват по земята. Нещо мимолетно, което се вижда рядко и от определен ъгъл. Ефимерно явление (по своята същност), но оставащо в спомените ви задълго. За пръв път видях комореби (без да зная, че това е част от японската култура) по стария, павиран път, скрит почти напълно от надвиснали дървета, който слиза от манастирчето и изчезва в асфалта на днешния бул. „А. Ляпчев” – някога безименно шосе – „пътя на 88”, както го наричахме.

Фреските Bel-Air в гр. Шартр, Франция

Сивите панелки в този квартал в Шартр се превърнаха в туристическа атракция и радост за очите на местните хора. Работата по гигантските стенописи започна през 2008 г. като целта бе да се премахне депресиращия сив цвят на околната архитектурна среда.

Зимна приказка

Веднъж Алберт Айнщайн бил запитан как да направим децата си интелигентни. Отговорът му бил едновременно прост и мъдър. „Ако искате децата ви да са интелигентни, казал той, четете им приказки. Ако искате да са още по-интелигентни, четете им още повече приказки.”

Прозрачната къща

Инсталацията на Филип Смит в пустинна местност в Калифорния е събрала в едно архитектура, изкуство и оптична илюзия.

Направена от дърво, огледала и LED осветление, Lucid Stead, както е наречена инсталацията, има за цел да накара хората да усетят тишината и красотата на пустинята, да чуят вътрешния си глас. Инсталацията променя външния си вид през целия ден благодарение на играта на светлината и сенките, а нощем в ход влизат светлините.

Подарък за празниците от Знания ТВ

По случай Коледните и Новогодишни празници един от приятелите на Знания ТВ ще получи страхотен подарък – електронен четец Kindle!

Условието да сте един от участниците в празничната ни лотария е само едно – трябва да сте приятел на Знания ТВ във Фейсбук. Нищо повече!
Наградата ще бъде разиграна чрез жребий между всички приятели на Знания ТВ в първите дни на Новата 2014 година.
Желаем ви успех, много щастие и любов (и знания) през Новата година!

Седефени облаци над Гренландия

Седефените облаци са изключително рядък феномен, който може да се наблюдава само в полярните райони и то единствено в часовете на здрач – при изгрев или по време на залез слънце.

Това са облаци в стратосферата, които се образуват на височина 15-25 км и са съставени от преохладени капчици вода със сферична форма. Отразявайки и пречупвайки слънчева светлина, те придобиват невероятни пастелни цветове и изглежда, че светят в тъмното небе.