11 юли една от многото дати, които се празнуват като Световен ден на шоколада (англ. World Chocolate Day). Освен него съществува и Международен ден на шоколада (International Chocolate Day), отбелязван на 13 септември. В Съединените щати имат още два „шоколадови“ дена: 7 юли и 28 октомври.  Независимо кой е истинският празник, това е повод да не устоим на сладкото изкушение.

За пръв път французите решават да отбележат шоколада по специален начин през 1995 г., след което инициативата им е продължена и в САЩ.

Историята

Mayan_people_and_chocolateИзвестно е, че родина на шоколада, както и на какаовото дърво, е Централна и Южна Америка. Маите, а по-късно и ацтеките в продължение на столетия смесвали счукани и изпечени какаови зърна с вода, след което добавяли към сместа люта чушка. В резултат се получавала горчиво-люта, пенлива и тонизираща напитка, която се пиела студена. Ценното какао било използвано като жертвоприносителен дар към боговете, а също и като платежно средство. Например, според ценоразпис, датиращ от 1545 г., една пуйка е струвала 200 какаови зърна, а един заек – 100. Също така някои такси били събирани под формата на какаови зърна. Едва по-късно испанското песо заменило ценното кафяво зърно като платежно средство в покорената империя на ацтеките.

640px-Pietro_Longhi_025В Европа напитката от какаови зърна станала известна от 1520 година благодарение на конкистадора Ернан Кортес. Вместо студена и горчива, обаче, в Европа тази напитка се превърнала в гореща и сладка през XVII век. Въпреки нейната популярност, поради скъпите суровини за нейното изготвяне (в това число и захарта), тя била консумирана от много тесен кръг състоятелни  хора.

За думата

Според най-популярната версия  думата «шоколад» произхожда от ацтекската дума «xocolātl» («чоколатл»), което буквално означава «горчива вода » (науатл xocolli — «горчиво», ātl — «вода»). Изходната дума xocolātl, обаче, не се среща в нито един от текстовете, познати ни от колониялния период, така че съществуването ѝ е хипотеза на лингвистите.

Съвременният период в историята на шоколада започва с холандеца Конрад ван Гутен (1801-87), който патентова в 1828 година евтин метод за получаване на какаово масло от какаовите зърна. Това откритие позволило направата на твърд шоколад, който постепенно измества от менюто на европейците течната му форма. Прието е да се смята, че първата плочка шоколад е произведена в 1847 година в английската сладкарска фабрика J. S. Fry & Sons.

В 1875 година Даниел Петер от Вьовѐ, град в Югозападна Швейцария, след много неудачни експерименти най-накрая успял, добавяйки сред компонентите сухо мляко, да получи първия млечен шоколад; скоро производството на този продукт било наложено от неговия партньор Анри Нестле. Четири години по-късно друг швейцарец, Родолф Линдт, пръв усвоил смесването на шоколадовите съставки по такъв начин, че да се получи топящ се в устата шоколад. Тези открития позволили на швейцарските сладкари да станат законодатели в модата на производство на шоколад.

Шоколад и здраве

В началото на XIX век горещият шоколад бил продаван в аптеките като средство, даващо сили и бодрост. Но въпреки популярната представа за наличие на «шокохолици», няма никакви свидетелства за това, че шоколадът е способен да предизвика болезнена зависимост. Причините за повишеното настроение, предизвиквано от шоколада, не са напълно изяснени и до днес.

В състава на шоколада влизат голямо количество мазнини и захар (27 г и 54 г съответно на 100 г черен шоколад), затова прекомерната му консумация носи риск от затлъстяване и захарен диабет. От друга страна, шоколадът съдържа вещества от групата на флавоноидите, които присъстват и в червеното вино и гроздето, като според различни изследвания, те са полезни за сърцето и кръвоносната система.

За съжаление, на практика, шоколадовите изделия често съдържат не особено полезни примеси. Внимавайте особено с евтините марки шоколад, в които вместо какаово масло често слагат трансмазнини: хидрогенизирано палмово или кокосово масло.

Малко рекорди

112532-1_largest_chocolate_bar_ThorntonsС шоколада са свързани и няколко рекорда: британският производител на шоколад Thorntons постави световен рекорд за Книгата на рекордите Гинес, приготвяйки най-големия шоколад с тегло почти 6 тона (5 792,5 кг) и размери 4 метра ширина и 4 м дължина. Той бе направен по случай 100-годишнината на компанията. Предишният рекордьор бе на арменската сладкарска фабрика Grand Candy, която по случай 10-годишнината си постави световен рекорд с шоколад с тегло 4,41 тона. Шоколадът бе правен в течение на 4 дни, дължината му бе 5,6 м, ширината — 2,75 м, а височината 25 см.