Екип от учени от Калифорния разработи ново поколение биолуминисцентни растения, внасяйки изменения в техния генетичен код. Средствата за реализация на този проект бяха събрани с дарения на потребителите на Kickstarter.

Както отбелязва Андрю Полак в статия в The New York Times, това изследване ще позволи създаването на „дървета, които могат да заменят уличните лампи “ и даже „декоративни растения, светещи достатъчно ярко за четене“.

„Ние използваме способите на синтетичната биология и програмното обезпечение Genome Compiler за вмъкване на биолуминисцентни гени в Арабидопсис – неголямо растение семейство Кръстоцветни – за създаване на светещо растение (непригодно за ядене)“, пишат създателите на проекта. Отпечатаното от нас ДНК ще бъде внедрено в специална бактерия, която ще вкара това ДНК в растението.

В момента проектът е поддържан от 4700 души, чиито дарения надвишават повече от четири пъти първоначалната цел от $65 000. Тези, които са направили благотворително дарение от $150 и повече, ще получат семена, за да могат да си отгледат свои светещи растения.

Източник: News.yahoo.com