С разработката на перспективните изтребители е натоварено подразделението на компанията Boeing Phantom Works.

boeing-fxПо данни на Американския военноморски институт, Министерството на отбраната на САЩ иска да оборудва бъдещите поколения изтребители с „втори пилот“ – изкуствен интелект.

«Изкуственият интелект е бъдещето на перспективните военни разработки. Засега съществуват някои разногласия между военновъздушните сили и техния проект на изтребител F-X, и военноморския  флот, който поддържа проекта F/A-XX, но с времето ще изгладим различията и ще създадем наистина впечатляващ продукт», съобщи пред медиите чиновник от Пентагона, участващ в проектите по разработка на бъдещите изтребители.

F-X трябва да замени изтребителя F-22 Raptor, който, освен че е много скъп, показва доста недостатъци в реални бойни действия. Добавянето на изкуствен интелект може да разтовари пилота в голяма степен от управлението на самолета, позволявайки му да се съсредоточи върху бойните задачи, което само по себе си е огромно преимущество във въздушния бой.

С разработката на перспективните изтребители се занимава филиалът на компанията Boeing Phantom Works. Планира се, първият изтребител, управляван от летец и роботизиран «втори пилот» да се издигне във въздуха към 2030 година.