Прототип на новия руски транспортен хеликоптер Ми-38 ОП-2 е бил създаден в столичния завод „Миля“ и преминава през серия от изпитания в Московска област, предаде РИА „Новости“, цитирана от БТА.

Сред специалните качества на машината е „неограниченият” й срок на експлоатация – хеликоптерът е изграден от специални композитни материали, които не се износват с времето. Максималният срок на експлоатация на един нормален хеликоптер е максимум 35-40 години.

По време на изпитания Ми-38 е успял да се издигне до височина 8800 метра – колкото връх Еверест. Издигането на голяма надморска височина е проблем за обикновените хеликоптери заради разреждането на въздуха, от който зависи подемната сила на перките, държащи машините във въздуха.

Серийното производство на Ми-38 ще стартира през 2013 г., казват от холдинга „Вертолеты России“. Ми-38 извърши първия си полет през 2003 г. Хеликоптерът е способен да развие скорост до 320 км в час и да извършва полети на разстояние до 1 300 км. Ми-38  е предназначен за превоз на  36 пасажери или товари с маса до до пет тона. Максималната маса на товар при външно окачване може да достигне до седем тона.